Bennebroekse Amateur Tuinders Vereniging | info@batv.nl

Week van de Invasieve Exoten, 19 t/m 28 juni 2020

Week van de Invasieve Exoten, 19 t/m 28 juni 2020In juni 2020 vindt voor de vijfde keer de Week van de Invasieve Exoten plaats. Een week die traditiegetrouw begint op de derde vrijdag van juni en 10 dagen duurt, zodat er 2 weekenden in zitten.

Invasieve Exoten zijn bv.: tijgermug, halsbandparkiet, rivierkreeft, Japanse duizendknoop, reuzen berenklauw, springbalsemien, Amerikaanse vogelkers.

In juni 2016 vond de eerste editie plaats. In 10 dagen tijd waren er over het land verspreid ruim 20 lezingen, excursies, natuurwerkdagen en andere publieksactiviteiten waar aandacht werd besteed aan de uitheemse planten en dieren die door menselijk toedoen hier terechtgekomen zijn. Een kort videoverslag is via deze link te bekijken: https://vimeo.com/195037604. In de daaropvolgende jaren waren er telkens zo’n 15 tot 30 publieksactiviteiten.

Aan de eerdere edities hebben onder meer meegewerkt: Wetterskip Frylân, de gemeente Amersfoort, het waterschap Vallei en Veluwe, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, netwerk voor milieuprofessionals VVM, Tijdschrift Milieu, hoogleraar invasiebiologie Rob Leuven, muggendeskundige Bart Knols, Landschapsbeheer Flevoland, diverse afdelingen van IVN en KNNV, Ecomare, Onderwater in Leiden, Hortus Alkmaar, Botanische tuin Zuidas, Natuurdiorama Holterberg, Natuurmuseum Klaas Nanninga, de Ecohovenier, RAVON Werkgroep VissenOnderzoek Friesland, Natuurgroep Poelbroekpark, Tuingroep Amstelglorie, Burgerinitiatief Cabombabestrijding Wijdemeren, de Keuken van het Ongewenst Dier, de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie, Natuurvereniging Eiland IJsselmonde, Stichting Roois Landschap, Natuur- en Vogelwerkgroep de Krimpenerwaard, Stichting natuurvrienden Capelle a/d IJssel, Natuurfotografie.nl, Scheltema Boekverkopers en Amsterdam University Press.

Wegens het succes van de eerste vier edities wordt in 2020 opnieuw een Week van de Invasieve Exoten georganiseerd. Dit jaar start de week op 19 juni en duurt tot en met zondag 28 juni.

De vraag van de organisator van deze weken is nu of ook volkstuinverenigingen tijdens die week rond het thema 'invasieve exoten' een of meerdere activiteiten zouden kunnen aanbieden. Dit kan echt van alles zijn! Denk niet alleen aan een lezing, een workshop, een excursie of een werkdag, maar ook een quiz, spel, performance of andere activiteit behoort tot de mogelijkheden.

Ook wordt er gevraagd of er via tijdschrift, website, nieuwsbrieven, social media, webagenda of op andere manieren aandacht besteed kan worden aan de Week van de Invasieve Exoten.

Meer informatie over de Week van de Invasieve Exoten vindt u op www.weekvandeinvasieveexoten.nl (er is ook kortere URL: www.wvdie.nl).

Wilfred Reinhold
Stichting platform Stop invasieve exoten
KvK 64100480
Molenbeekstraat 6-I
1078 XC Amsterdam
06 - 2818 9691
info@invasieve-exoten.nl


P.S.: In 2021 zal de zesde editie van de Week van de Invasieve Exoten plaatsvinden van vrijdag 18 juni tot en met zondag 27 juni 2021.

Scroll naar Boven